Mediatorul ne cheamă la război civil

Majoritatea dezbaterilor privind locul Preşedintelui în distribuţia puterilor în stat se axează în jurul principiului că şeful statutului trebuie să fie o persoană apolitică, echidistantă, un mediator între puteri.
Din 2004 încoace, Traian Băsescu a transformat funcţia de şef de stat într-o anexă exclusivă a intereselor partidului pe care îl reprezinta (acum și-a făcut altul). În ce țară democratică s-a mai pomenit de un președinte care să iasă public, la televizor, și să ceară poporului să protesteze în stradă împotriva unei măsuri a guvernului? Este vorba de introducerea accizei la carburant.
Știm că prin Constituție președintele este definit și ca șeful Armatei și poate declara război, dar e total absurd ca tu, mediatorul, să scoți oamenii în stradă pentru manifestații antiguvernamentale, de parcă am fi în secolul XIX, și am asista la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Totuși, există sindicate (despre opoziție nu putem spune același lucru) care au rolul de a organiza ”răscoale” împotriva unor măsuri care afectează din plin populația. Nicidecum acest rol nu îi revine președintelui, mediatorul puterilor într-un stat. De ce Curtea Constituțională nu se sezizează când, pe față, ”mediatorul” Băsescu și vicepremierul Dragnea își dau întâlnire să tranșeze lucrurile în stradă, fiecare cu gașca lui de susținători, ca și în cazul răfuielilor dintre clanurile mafiote? Oare de ce procurorul șef al României nu se autosesizează când primii oameni din stat instigă populația la comiterea de infracțiuni și război civil? Asta ne mai lipsea acum, după atâta subjugare prin taxe și impozite, un răboi civil, în care combatanți să fie susținătorii lui Băsescu și cei ai lui Ponta, că de USL nu mai putem vorbi decât pentru puțin timp.
Anul acesta sunt două scrutine. Pe cine să votez? Partidul celui care și-a depășit de mult atribuţiile conferite de Constituție și instigă la revolte sau partidul celui care în loc să îndemne la calm provoacă și spune că-și aduce oamenii să tranșeze totul în stradă?
Da, este adevărat că aveți o putere politică însemnată și la semnalul vostru pot ieși în stradă sute de mii de români care vă simpatizează, dar dacă vreți să vă răfuiți în stradă, demisionați mai întâi din funcțiile pe care le ocupați pentru că și așa sunteți prea penibili în ce faceți și ce declarați.

One Thought to “Mediatorul ne cheamă la război civil”

  1. Camora

    ins esenta problemei!
    Bravo Paule!
    Ai atins esenta problemei!
    Macar ai demonstrat ca nu esti vopsit si facut din bucati ca si puzzel-ul asa cum sunt facuti unii din confratii tai de mestesug.
    Fariseii scriu la comanda si dupa cum bate vantul si interesele.
    Ai demonstrat echidistanta in abordarea acestui subiect si te felicit din toata inima!
    E mult,e putin?
    In fine,ai un fan in plus in persoana mea si crede-ma nu sunt usor impresionabil.
    Ai care sunt mai vechi in meseria scrisului decat tine pot sa ia lectii de la dumneata si sa-si dea seama odata in plus ca vechimea este o calitate doar la vinuri!
    Succes!

Leave a Comment